sreda, 23. marec 2011

Minilo prvo stoletje šolstva na Muljavi

17. marca je Muljava slavnostno praznovala 100 let šolstva na Muljavi.
Ta pomemben jubilej je je vodstvo sedanje PŠ Muljava in OŠ Stična obeležil v Kulturnem domu na Muljavi, kjer so simpatično proslavo povezovali učenci PŠ Muljava. Nasploh so bili učenci rdeča nit odra in proslave, kar je tudi prav, saj brez njih ne bi bilo niti šole in pouka.




S svojimi govori in pozdravi so proslavo in šolstvo na Muljavi počastili ravnatelj OŠ Stična g. Marjan Potokar, vodja sektorja za osnovnošolstvo z Ministrstva za šolstvo in šport g. Boris Zupančič, župan g. Dušan Strnad in nekdanji župan in krajan g. Jernej Lampret.

O šoli in šolstvu na Muljavi bi lahko marsikaj napisali, vendar je po našem mnenju še vedno najlepši spomin na šolo tisti, ki smo ga sami doživeli. Mogoče se še kdo spomni šole na Polju, naši dedki in babice so šolske klopi gulili v prostorih sedanje gostilne Obrščak, kasneje so pa pomagali graditi šolo na Habjanovi gorici, kjer smo prve pisane črke pisali tudi mlajši rod Muljavcev.
Nekaj zgodovine smo si lahko ogledali tudi na proslavi, kjer so zavrteli posnetek "Učitelj na vasi" iz leta 1947, ki je prikazoval gradnjo sedanje šole, učenci in učiteljice PŠ Muljava pa so v samih prostorih postavili razstavo starih predmetov s časov naših prednikov.

Lepo je bilo ponovno obiskati šolske prostore ter ob odlični pogostitvi pokramljati z nekdanjimi sošolci in učitelji, ki so nas poleg naših staršev uvajali v svet.




Muljavsko šolstvo... čestitke in še vsaj 100 let! :)

Več pa v fotogaleriji...

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Kaj,je pa dvorni norček povedal?

Anonimni pravi ...

Da je treba jit po proslavi domov otroke delat, da ne bo šola prazna.

Anonimni pravi ...

Takule se pa bivšim mejša :). Če se pomnite. Hlapec Jernej in njegova pravica.

Anonimni pravi ...

Ne vem, če je pošteno, da ga nazivate z dvornim norčkom. Dvorni norček se namreč na svoj nastop pripravi...

Anonimni pravi ...

Sj smo misnli, da se obnaša tako, pa duhoviči, kot da samo on use vej!

Anonimni pravi ...

Pri otrocih je pa glih njegova generacija zafurala so jih imel komaj zase bog ne daj kakšnega več...

Anonimni pravi ...

Zakaj pa nebi kaj lepega povedal?!Naprimer da je blo vse skupaj zareees lepo pripravljeno!!!!!Najlažje je doma pred sedet pa vse skritizirat!