četrtek, 24. marec 2011

Cepljenje psov na Muljavi


Cepljenje bo v soboto, 26.3.2011
ob 11.00 pri gostilni Obrščak!



- Cepljeni morajo biti vsi psi, starejši od 3 mesecev.
- Vsak lastnik cepljenega psa naj s seboj prinese potni list (modra knjižnica) in EMŠO številko lastnika psa za prvič cepljene pse.
- Cena cepljenja psa z dehelmintizacijo in pristojbino je 35,89 €.

sreda, 23. marec 2011

Minilo prvo stoletje šolstva na Muljavi

17. marca je Muljava slavnostno praznovala 100 let šolstva na Muljavi.
Ta pomemben jubilej je je vodstvo sedanje PŠ Muljava in OŠ Stična obeležil v Kulturnem domu na Muljavi, kjer so simpatično proslavo povezovali učenci PŠ Muljava. Nasploh so bili učenci rdeča nit odra in proslave, kar je tudi prav, saj brez njih ne bi bilo niti šole in pouka.




S svojimi govori in pozdravi so proslavo in šolstvo na Muljavi počastili ravnatelj OŠ Stična g. Marjan Potokar, vodja sektorja za osnovnošolstvo z Ministrstva za šolstvo in šport g. Boris Zupančič, župan g. Dušan Strnad in nekdanji župan in krajan g. Jernej Lampret.

O šoli in šolstvu na Muljavi bi lahko marsikaj napisali, vendar je po našem mnenju še vedno najlepši spomin na šolo tisti, ki smo ga sami doživeli. Mogoče se še kdo spomni šole na Polju, naši dedki in babice so šolske klopi gulili v prostorih sedanje gostilne Obrščak, kasneje so pa pomagali graditi šolo na Habjanovi gorici, kjer smo prve pisane črke pisali tudi mlajši rod Muljavcev.
Nekaj zgodovine smo si lahko ogledali tudi na proslavi, kjer so zavrteli posnetek "Učitelj na vasi" iz leta 1947, ki je prikazoval gradnjo sedanje šole, učenci in učiteljice PŠ Muljava pa so v samih prostorih postavili razstavo starih predmetov s časov naših prednikov.

Lepo je bilo ponovno obiskati šolske prostore ter ob odlični pogostitvi pokramljati z nekdanjimi sošolci in učitelji, ki so nas poleg naših staršev uvajali v svet.




Muljavsko šolstvo... čestitke in še vsaj 100 let! :)

Več pa v fotogaleriji...

torek, 22. marec 2011

Poročilo z letnega občnega zbora PGD Muljava

V nedeljo 13.03.2011 je v kulturnem domu potekal letni občni zbor PGD Muljava. Po kratkem uvodnem delu je predsedujoči tovariš Milan Bregar podal predlog dnevnega reda na glasovanje in ta je bil soglasno sprejet. Nato so sledila poročila predsednika, poveljnika, blagajnika, ter verifikacijske komisije. Po končanih predstavitvah smo vsa poročila soglasno potrdili. Občnega zbora so se udeležili tudi vabljeni gostje - člani sosednjih društev PGD Krka in PGD Ivančna Gorica ter predsednik GZ Ivančna Gorica tovariš Lojze Ljubič, ki je tudi podal svoje videnje na požrtvovalnost društva in obljubil še vnaprejšnjo pomoč pri iskanju rešitve za izgradnjo gasilskega doma.

Ena izmed točk dnevnega reda je bila tudi zamenjava člana upravnega odbora, kajti dolgoletni član upravnega odbora tovariš Sandi Erjavec je zaradi osebnih razlogov odstopil. Na njegovo mesto je bil soglasno potrjen tovariš Aleš Tomažin.

Pred zadnjo točko dnevnega reda je bila še točka podelitev priznanj za dolgoletno članstvo v PGD Muljava. Naj omenim naslednje dobitnike. Za častitljivo 70 letno delovanje in članstvo v društvu je značko dobil tovariš Ciril Jurčič. Za 30 letno delovanje so priznanje prejeli Janez Drobnič, Vodopivec Marko, Podržaj Monika, Lampret Marjan, Šinkovec Anton in pa za 10 letno delovanje Jordan Matjaž, Verbič Borut, Erjavec Gašper, Drobnič Matej, Čandek Jože in Čandek Milan.


Vsem dobitnikom iskrene čestitke.

Ob koncu smo muljavski gasilci poskrbeli še za skromno pogostitev.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!


(Za blog "Muljavska gospa" zapisal Aleš Tomažin.)


petek, 11. marec 2011

Vabilo na praznovanje 100-letnice šolstva na Muljavi

15. september 1910

je bil za Muljavo in okoliške kraje pomemben dan, saj so na Polju pri Muljavi »otvorili in blagoslovili« novo šolo.

Pouk je v teh prostorih potekal vse do požiga šole leta 1942.

Med vojno in po vojni

so se učenci zbirali v prostorih zdajšnje gostilne Pri Obrščaku,

1947. leta pa je odprla vrata nova šola.


V tej šoli se v teh dneh učenci pridno pripravljajo na proslavo

ob stoletnici šolstva na Muljavi,

zato prijazno vabimo vse učitelje,

ki ste razdajali svoje znanje v teh prostorih,

vse učence, ki ste ga tu nabirali,

vse krajane in občane,

prijatelje in znance,

predvsem pa vse, ki jim šola veliko pomeni,

da se nam pridružite

v četrtek, 17. 3. 2011, ob 17.00 v dvorani na Muljavi.

Po proslavi si bomo skupaj ogledali šolo

in prijetno poklepetali ob obujanju spominov.


Vabijo vas učenci in delavci PŠ Muljava.

nedelja, 6. marec 2011

Polnoletno Jurčičevo pot prehodilo sedem do osem tisoč pohodnikov *

Na letošnjo pustno soboto je potekal že 18. Jurčičev pohod, ki se ga je udeležilo okoli sedem tisoč navdušenih pohodnikov.

Mrzlo, a suho vreme je pohodnike prepričalo, da so prehodili okoli 12 km dolgo pot od Višnje Gore preko Polževega do Muljave. Pot, ki je trajala dobri 2 uri in pol, so si pohodniki lahko krajšali z dobro družbo in vmesnimi postanki, ki so jih popestrili člani turističnih in gasilskih društev.
Na Muljavi je po krajših nagovorih organizatorjev prevzel slavnostni govor predsednik Turističen zveze Slovenije Peter Misja, kulturni program pa so še zaokrožili Godba Stična, ki so spremljali pohodnike vso pot, Krški rogisti, plesni klub Guapa, člani KD Josipa Jurčiča Muljava, dijaku SŠJJ Ivančna Gorica in ansambel Kolovrat.
Seveda pa so celotno dogajanje popestrile še pustne maske, dobra volja udeležencev in na koncu... ja, celo sonce! :)

Se vidimo prihodnje leto!



Več pa v fotogaleriji...

*Podatek na Dnevnik.si (6.3.2011)

sobota, 5. marec 2011

Jurčičev marec na Muljavi

V mesecu marcu se praznuje obletnica pripovednika Josipa Jurčiča, zato na Muljavi, v počastitev in priznanje njegovemu delu, vsako leto poteka "Poklon rojaku" in podelitev "Jurčičev plaket" za tekoče leto.

Na predvečer rojstva rojaku tradicionalno zapojejo podoknico člani Moškega pevskega zbora KD Josipa Jurčiča Muljava z zborovodjem Maksom Strličem, že nekja let pa se jih pri dopolnitvi programa pridruži še Mešani pevski zbor Harmonija Ivančna Gorica z zborovodkinjo Mojco Intihar. Letošnji kulturni program je dopolnila fotografska razstava "Utrinki z Jurčičeve Muljave", ki so jo ustvarili člani KD Kresnička Muljava in Muljavčan Leopold Bregar, ki je "uradni" fotograf za blog Muljavska gospa in so bile vse njegove razstavljene fotografije že objavljene na našem blogu.

Utrinek s fotografske razstave

Na obletnico Jurčičevega rojstva pa Zveza kulturnih društev občine Ivančna Gorica in Občina Ivančna Gorica priredita podelitev Jurčičevih plaket. Za leto 2011 so prejemniki Jurčičevih plaket bili: Minka Strah (Kulturno društvo Gledališče Krka), Anton Omejec (Kulturno društvo Godba Stična) in Stane Zupančič (Kulturno društvo Ambrus).



Več fotografij z omenjenih prireditev si lahko ogledate tukaj!