petek, 28. avgust 2009

Novo naselje na Muljavi

Na začetku Muljave, bolj natančno v Jankovi dolini že nekaj let opažamo nove gradnje, vendar so se domačini kar hitro navadili na tiste dve, tri nove hiše.



V zadnjih mesecih pa naselje pospešeno raste z novogradnjami in na novo zakoličenemi parcelami. Po nekaterih podatkih naj bi v tej dolini stalo okoli 20 novih hiš v dveh izvedbah, ki so že sedaj jasno vidne.



Muljava bo s tem naseljem dobila novo podobo, Muljavčani in Muljavčanke nove sosede, Jankova oz. Čebularjeva dolina pa po vsej verjetnosti novo ime.

sreda, 26. avgust 2009

Promocijske table izginjajo



Že nekaj časa nazaj smo poročali o podrti kulisi na Muljavi, ki naj bi zaželela dobrodošlico obiskovalcem (Več o tem...), sedaj pa se je nekaj podobnega zgodilo še na Mrzlem polju pri Ivančni Gorici.
Med njivami na desni strani je bila promocijska tabla za deželo Desetega brata in Muljavo, od zadnjega vikenda dalje pa je tam mogoče opaziti samo še podrto tablo. Verjetno je bilo spet krivo neurje z viharjem, ki je divjalo v soboto ponoči.
Kakorkoli, upamo, da se bo Muljava čimprej spet "postavila pokonci"! ;)

četrtek, 20. avgust 2009

2. rojstni dan bloga Muljavska gospa

Vse najboljše za nas,
vse najboljše za nas,

vse najboljše dragi Muljavci in bralci bloga Muljavska gospaaa,
vse najboljše za nas!!! =)

Leto se je (pre)hitro obrnilo okoli in spet je tukaj 20. avgust, ko simbolično "praznujemo" rojstni dan bloga Muljavska gospa. V veliko čast nam je, ko pogledamo števec in nam tista navidez nepomembna zadeva sporoči, kolikokrat nas kliknete. Na dan pred obletnico bloga se je števec zavrtel preko 21.000 ogledov, kar pomeni, da ste od lanskega leta takle čas pa do danes kliknili na blog nekaj več kot 15.000 - krat! To pa ni cifra, ki bi jo človek kar tako spregledal... Čestitamo!




Trenutno berete 195. objavo na blogu in še marsikatero kratko novico smo sporočili ob strani, kjer so naše stalne in začasne rubrike. Podali ste nam 1572 komentarjev, med katerimi smo lahko prebrali dobesedno "vse živo". Včasih zanimivo, veselo, žalostno, "za zamislit se", vendar vedno so bila to vaša (upamo, da) iskrena mnenja.
Blog v zadnjem letu deluje "mirno", tokrat se objave nobenemu ne zdijo žaljive, celo nad komentarji se noben več ne pritožuje. Mislimo, da se vsi zavedamo, da smo pri temu nemočni in vsak odgovarja za svoja dejanja oz. besede. Samo ponavadi je to vedno oseba s tisoč obrazi in enim imenom: g./ga. Anonimni! :)

Muljava je blog Muljavska gospa vzela za svojega. Na nas se velikokrat obrne PGD Muljava, KS Muljava in KD Muljava. Mnogokrat je prav blog edini način, kako obvestiti krajane, zapisati in ohraniti kakšno novico, objaviti slike in misli in se ob tem nasmejati, premisliti. Želje in potrebe Muljavcev z veseljem sprejmemo in objavimo, saj blog že od nekdaj deluje na principu daj-dam. Le tako lahko uspešno deluje, da ga z veseljem beremo Muljavci in tudi krajani okoliških krajev, kar nam čedalje pogosteje prihaja na ušesa.
Število komentarjev se je malo zmanjšalo, vendar nas to ne skrbi, ker smo ugotovili, da kar je v redu in brez večjih posebnosti, ni vredno komentarja! :) Glede na to lahko sklepamo, da je Muljava postala bolj složna, tolerantna... Edino pravilno!

Kaj vse smo do sedaj naredili, objavili, doživeli? Da se ne bomo ponavljali, vam ponujamo povezave do objav, kjer so bili strjeni vsi pomembnejši dogodki:
- Preko 1000 ogledov v pol leta (februar 2008)
- Presenečenja za naše blogarje (julij 2009)
- Blog Muljavska gospa upihnil prvo svečko (avgust 2008)
- 10.000 ogledov bloga Muljavska gospa (december 2008)
- Čez 15.500 ogledov - ponovno malo statistike (april 2009)

Pa presenečenja od aprila do danes?
Spet smo malo posodobili blog. Uvedli smo iskalnik, kamor lahko vpišete ime, kraj, temo... karkoli... in blog vam bo poiskal kje je bilo vse to omenjeno (med slikami, povezavami, komentarji, članki).
Dodali smo vse bolj popularno miselno igro SUDUKU, kjer si lahko krajšate čas ali pa dodobra skravžljate možgane in živce. ;)
Ob strani je sedaj tudi diaproekcija z muljavskimi fotografijami, ljudmi in dogodki.
Pod uro se bo vedno izpisalo število bralcev bloga, ki ga trenutno pregledujejo.

Za praznovanje 2. rojstnega dne smo si omislili enodnevni izlet na Kolpo v Kamp Podzemelj, na katerega gremo to soboto, 22.8. Pričakovali smo več prijav, vendar razumemo, da si za to pa že morate vzeti čas! ;) Poročilo in fotografije pa ko gremo in se vrnemo iz izleta!

Ostanite naši bralci in komentatorji bloga še naprej
in vsem skupaj želimo lep preostanek poletja! =)



sreda, 19. avgust 2009

Višnjica brez vode

Že kar nekaj tednov oz. mesec ali dva vročega letošnjega poletja je reka Višnjica, ki ima del struge tudi čez KS Muljava, brez vode.
Po pripovedovanju domačinov naj bi v Gorenji vasi poniknila skozi nekakšen požiralnik, kar v kraškem svetu ni neobičajen pojav. Struga Višnjice se bo ob prvem večjem deževju spet napolnila, vendar bo za nekatero floro in favno ob reki in v reki vrjetno že prepozno.


Pogled na strugo Višnjice iz mostu na Preži...

Do sedaj smo poročali samo o poplavljanju Višnjice. Pogled člankov za primerjavo...
- Poplavljena KS Muljava (december 2008)
- Višnjica zopet čez bregove! (februar 2009)
- Cerkniško jezero sedaj na Muljavi? (april 2009)

Naša redna bralka nam je poslala slike, kjer Višnjica ponikne v zemljo. Najprej je bil luknja med Mleščevim in Mrzlim Poljem, ki so jo uspešno popravili.
Sedaj pa je nastala nova luknja na Škrjančah pri mostu Škrjanče - Malo Črnelo. Prilagamo vam dve fotografiji in posnetek, kako voda odteka v luknjo.

nedelja, 16. avgust 2009

Žegnanje na Muljavi

Vsakoletno žegnanje na Muljavi na praznik Marijinega Vnebovzetja tudi letos ni minilo brez sodčka (ali dva) piva, drobnega peciva, ki ga napečejo muljavske gospodinje, ob prijetnem klepetu in druženju s prijatelji in znanci.
Ponujamo vam nekaj foto utrinkov iz prizorišča dogajanja:





sobota, 1. avgust 2009

Izlet na Kolpo ob 2. obletnici bloga

20.8. bo minilo 2 leti, kar berete in komentirate blog Muljavska gospa, zato smo se odločili, da bomo to obletnico proslavili na malo drugačen način.
Za VSE bralce bloga Muljavska gospa bomo organizirali enodnevni izlet oz. kopanje na Kolpi v Kampu Podzemelj.



Izlet bo v soboto, 22.8.2009 z zbirnim mestom na Bobijevem trgu na Muljavi ob 8.00, povratek v večernih urah.
Na enodnevno uživanje ob Kolpi nas bo odpeljal Niko Tours, tako da bomo dan vsi lahko preživeli brez obveznosti in skrbi.
Glede na to, da smo neprofitni blog, se bo cena izleta gibala od 10€ do 20€. V ceno je vključeno kosilo v Kampu Podzemelj in prevoz (več vas gre, cenejše bo =)).
Za dodatno okrepčilo po poti bo poskrbel blog Muljavska gospa.

Otroci do 18. leta samo v spremstvu staršev!

Prijave na izlet zbiramo do ponedeljka, 17.8.2009 (oz. do zasedenosti prostih mest) na mail naslov: muljavska.gospa@gmail.com ali tel. št. 031/293-746 (Maruša).

Pohitite, število mest je omejeno!


Upamo, da se boste z veseljem odzvali naši ponudbi in en dan brez skrbi preživeli med Muljavci in bralci bloga Muljavska gospa! Se vidimo!

PS: O morebitnih spremembah vas bomo pravočasno obvestili!